LEGEA privind LIBERUL ACCES LA INFORMAŢIILE DE INTERES PUBLIC
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public
MODALITATEA DE CONTESTAREA A DECIZIEI ŞI FORMULARUL PENTRU RECLAMAŢIA ADMINISTRATIVĂ
(REFUZ LA SOLICITARE ŞI NERĂSPUNS ÎN TERMEN LEGAL)
Modalitatea de contestare a refuzului instituției de a răspunde la o solicitare de informații de interes public sau netransmiterea unui răspuns în termenul legal este prevăzută în Capitolul III – Sancțiuni al Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Potrivit art. 21 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public:
„Art. 21
(1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere şi atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat.
(2) Împotriva refuzului prevăzut la alin. (1) se poate depune reclamaţie la conducătorul autorităţii sau al instituţiei publice respective în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţa de către persoana lezata.
(3) Dacă după cercetarea administrativă reclamaţia se dovedeşte intemeiata, răspunsul se transmite persoanei lezate în termen de 15 zile de la depunerea reclamaţiei şi va conţine atât informaţiile de interes public solicitate iniţial, cat şi menţionarea sancţiunilor disciplinare luate împotriva celui vinovat”.
Art. 22
(1) În cazul în care o persoană se considera vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plângere la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a carei raza teritorială domiciliază sau în a carei raza teritorială se afla sediul autorităţii ori al instituţiei publice. Plîngerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut la art. 7.
(2) Instanţa poate obliga autoritatea sau instituţia publică sa furnizeze informaţiile de interes public solicitate şi sa plătească daune morale şi/sau patrimoniale.
(3) Hotărârea tribunalului este supusă recursului.
(4) Decizia Curţii de apel este definitivă şi irevocabilă.
(5) Atât plângerea, cat şi apelul se judeca în instanţa în procedura de urgenta şi sunt scutite de taxa de timbru”.
Lista documentelor de interes public
Componența Consiliului de Administrație
Organigrama unității de învățământ
Regulamentul de Organizare și Funcționare
Regulamentul Intern
Raportul privind starea învățământului
Planul managerial
Lista cadrelor didactice
Lista personalului didactic auxiliar
Lista personalului nedidactic
Oferta educațională
Programări examene de diferență, situații neîncheiate, corigențe
Scheme orare/ orar
Grafice de instruire practică comasată
Proiecte în care școala este implicată
Harta parteneriatului
Structura claselor
Planul de Acțiune al Școlii
Date de contact ale unității de învățământ
Unitatea de învăţământ gestionează o gamă largă de documente şi informaţii care privesc activitatea şcolară a elevilor din cadrul unității, activitatea cadrelor didactice şi didactice auxiliare, precum şi operaţiunile contabile şi administrative care asigură funcţionarea corespunzătoare a unității. Documentele privesc actele de studii, evidenţa performanţelor şcolare, a frecventării cursurilor şi a stării de sănătate a elevilor.
În urma desfăşurării şedinţelor Consiliului de administraţie al unității şi a altor comisii care sunt organizate şi funcţionează în cadrul unității, se întocmesc procese-verbale şi minute pentru consemnarea hotărârilor acestora.
Activităţile de natură administrativă şi organizatorică desfăşurate în cadrul unității sunt evidenţiate, de asemenea, prin intermediul documentelor specifice.
Partea financiar-contabilă şi cea de salarizare a personalului este ilustrată prin documentele financiare corespunzătoare acestor activităţi.
Toate categoriile de documente menţionate anterior sunt înregistrate în Secretariatul unităţii de învăţământ, acestea primind un număr unic din registrul de intrări-ieşiri, pentru a se putea observa în permanenţă stadiul lucrărilor şi compartimentele sau persoanele cărora le-au fost repartizate pentru soluţionare sau păstrare.